Lithium Ion batterijen verboden in vliegtuigen

NU.nl meldt dat de Verenigde Naties (VN) het vervoeren van oplaadbare lithium-ion batterijen verbieden in het laadruim van passagiersvliegtuigen vanwege brandgevaar: “Passagiers mogen apparaten

>> lees verder >>
  • Detecteren en blussen bij de bron
  • Onttrekt geen zuurstof
  • Blust snel en effectief
  • Veilig voor mens, milieu en inventaris
  • Onderhoudsarm, lange levensduur
  • Gemakkelijk en snel te monteren

Lithium Ion batterijen verboden in vliegtuigen

stat-x vliegtuig

NU.nl meldt dat de Verenigde Naties (VN) het vervoeren van oplaadbare lithium-ion batterijen verbieden in het laadruim van passagiersvliegtuigen vanwege brandgevaar:

“Passagiers mogen apparaten met die batterijen nog wel in de handbagage meenemen.
Het verbod is vanaf april dit jaar tot 2018 van kracht, maakte de VN-burgerluchtvaartorganisatie ICAO maandag bekend. De organisatie wil daarna strengere regels invoeren waarin beperkingen voor bagage zijn opgenomen, meldt The Wall Street Journal.
Grote luchtvaartmaatschappijen zoals Delta Air Lines en American Airlines hebben het meenemen van de batterijen eerder al verboden. Dergelijke accu's zitten in een groot aantal apparaten zoals smartphones, laptops, tablets, camera's en elektrische tandenborstels.
Uit laboratoriumtests bleek dat moderne vliegtuigen niet bestand zijn tegen de hitte en explosies die kunnen ontstaan als een klein aantal lithiumbatterijen oververhit raakt. Dat kan gebeuren als batterijen te dicht op elkaar zijn ingepakt of beschadigd.”

NASA heeft met een test laten zien dat Stat-X blusaerosol geschikt is om dit soort branden te onderdrukken.

Brand onder controle met Stat-X

Voor deze test liet NASA een 4 cell lithium batterij thermisch op hol slaan (thermal runaway) in een 10ft³ (0,3m³) ruimte. Deze werd geblust met 30 gram Stat-X blus­aerosol. Het resultaat van deze test was dat de brand in eerste instantie niet volledig werd geblust maar dat de brand wel werd beheerst en onder controle gehouden.

Uitbreiden van brand voorkomen

De NASA test laat zien dat de batterij gecontroleerd uitbrandt zonder vervolgschade. De blusaerosol verhindert uitbreiden van de brand naar de seperator. Hierdoor wordt voorkomen dat er brandbaar elektrolyt vrijkomt. Daarmee is het gevaar van een zich doorontwikkelende brand (thermal runaway) in de batterij met meerdere cellen in de kern gesmoord.